Bella Resor 25 januari

Trevlig kväll med föreningar och givetvis trevlig samvaro. Ärtsoppa och pannkakor smakade mycket bra. Bella Resor har mycket igång och många resor som passar Seniorer. Till sist vill jag tacka alla som hjälpte till att ordna så fint för alla. Lisbeth Ek, bra förslag med Bella Resor. 

Jultallrik 18/12

Idag var det sista träffen i KME för 2023. Mycket fin gemenskap och välkomna nya medlemmar. Jultallrik var god och väl tilltagen. Tack alla som har hjälp till. Vi ses igen nästa år. 

God Jul önskar styrelsen. 

Josefin Forsberg Ordförande 

Matlagning 26/11

Idag tillagades bruna bönor med fläsk, efterrätt Petit Jour med choklad, grädde och glass.
Tack matgänget för ett trevligt år och många goda maträtter ses igen 2024.
Hälsningar Josefin.

Det är rätter som funnits åtminstone sedan 1800-talet och i vissa fall mycket längre. – Bruna bönor med fläsk är kokta bönor i sötsur simmig sås med tjocka skivor rimmat fläsk . Den bruna bönan kom till Sverige från Sydamerika på 1600-talet. Bruna bönor har odlats i Sverige sedan mitten av 1600-talet.

Medlemsträff 19/11 Framtiden i vården

Intressant möte idag. Information om Helsingborgs lasarett, idag och framtiden. Tack Anders Lundstrom för bra Information.  

Medlemsträff 7/11

Ikväll var representanter från Swedbank och Attendo inbjudna . Många bra frågor och information. Framförallt pratades mycket kring testamente, framtidsfullmakt, öppettider och att i framtiden kommer digitalisering utökas mer och mer. Även att boka tid för Bankärenden kommer att införas mer och mer. Attendo informerade om samarbete med Helsingborgs stad. Även här var det mycket diskussion om framtiden och utveckling. Tack till alla. 

Matlagning 29/10

Gammaltrollets fisksoppaI Odensvi socken, nordöstra Småland, i en av sjön Tynns vikar utspelar sig denna berättelse. En gammal man som bodde vid sjön var en dag ute och fiskade när han fick se något märkligt. Från berget på andra sidan sjön kom en väldig skräll. Ur bergsväggen öppnades det liksom en dörr. Fiskaren väntade förskrämd i sin båt. Han behövde inte vänta så värst länge. Snart kom ett par rundklumpiga och fulfula trollgubbar lafsande ut ur berget. Mellan sig bar de en blankskurad kopparkittel som var stor som ett litet hus. De kånkade ner kitteln till sjökanten, placerade den på ett par stenar och fyllde den till två tredjedelar med vatten. Nyfiken som jag är, övervann jag min rädsla och stannade kvar för att se vad som skulle hända, berättade fiskaren.Snart nog lufsade trollen in i berget igen men kom strax tillbaka. Den ene bar ett väldigt fång ved och den andre en fiskhåv. Den med veden gjorde upp eld under kitteln och den andre började håva upp fisk ur sjön."Trollen började att laga till en fisksoppa. När den var klar gick de tillbaka in i berget. Efter en stund kom de ut igen, men nu hade de med sig ytterligare ett troll. Det tredje trollet var självaste gamlefar trollgubben själv. Stor och tjock var han, med mossa på huvudet och på svansen. De båda mindre trollen placerade trollfar på en flat sten. Vad skulle hända? Helt oväntat började de båda mindre trollen att vrida om huvudet på honom. De vred och vred och fiskaren i sin båt trodde till slut att de tänkte ta livet av jättetrollet.-Men till min häpnad och inte ringa förskräckelse såg jag att de bara skruvade av huvudet från den oformliga kroppen!Småtrollen ställde ner skallen på stranden och gick efter kitteln. I ett huj stjälpte de ner hela innehållet i halshålet på den ofantliga trollgubbekroppen. Så satte de på huvudet igen och skruvade omsorgsfullt fast det. Där satt nu jättetrollgubben och såg innerligt nöjd och belåten ut. Han klappade sig på sin stora mage och hela hans ansikte sken av välbehag."Sedan gick alla trollen in i berget igen och ett stort stenblock rullade ned framför ingången. Fiskaren pekade ut stenblocket vid sjökanten. Ingen kunde tvivla på att han talade sant.

Efterrätt blev äppelpaj, äpplet är odlade i Strövelstorp. Tack Lars Granquist för en fantastisk matlagning idag. Hälsar matgänget

Medlemsträff 22/10 med Ostbricka

Kulturnatt Helsingör 28/9

Trevlig kulturkväll i Helsingör med KME och SPF Sundet . Tack Anita Karlsson för det fina arbetet som du har lagt ned. Anita Nilsson är med på en hörn.

Matlagning 24/9

Idag tillagades järpar fyllda med persilja.Järpar var ursprungligen en imitation av fågeln järpe. Järparna brukade, liksom fågeln, fyllas med en tesked persiljesmör, svamphack, lök, ansjovis eller hackade katrinplommon. Ofta lagades de av kalvfärs, men vanlig blandfärs går utmärkt. Servera järparna med rårörda lingon, pressgurka och gräddsås spetsat med Portvin.Efterrätten bestod av Italiensk glass, vispad grädde och frukt. Mycket delikat.

Första hjälpen med Röda Korset 17/9

Utbildning idag i första hjälpen. Inbjuden från Röda Korset. Mycket bra och givande, utbildning. Många skulle kanske behöva utbildning och information. Tack till alla.

Skagen -23 Dag 1

Framme i Fredrikshamn. Otroligt fin utflykt. Imorgon åker vi upp till Skagen.

Skagen -23 Dag 2

Godmorgon från Fredrikshamn. Redo att åka till Skagen. Alla har tagit en ingefära shot. Gun sade puff, hon blev klarvaken.

Idag är det endast kyrktornet som sticker upp, en ovanlig syn som lockar många besökare. Ytterligare en spektakulär sandpräglad upplevelse är Råbjerg Mile som är Nordeuropas största vandrande sanddyn som består av 3,5 miljoner kubikmeter fin sand och flyttar sig ungefär 15-20 meter varje år.

Trevlig avslutat på vår resa i gemenskapen. Vi avslutade kvällen på fiskrestaurang Skagen. Tack alla för en otrolig fin resa och tack Göran att du ställde upp som chaufför.

Skagen -23 Dag 3

Snart i hamn Göteborg.
Paus vid Lagan

Matlagning 27/8

Matlagning idag blev sjömansbiff.

Sjömansbiff nämns första gången i slutet på 1800-talet. landskapet Blekinge, med sin förhållandevis långa kust, har sjön alltid fungerat som skafferi och erbjudit en möjlighet till utkomst. Sjömansbiff har fått sitt namn för att det var praktisk att laga en hel måltid i en och samma behållare ute till havs. Att man kokar maten i öl sägs på samma sätt bero på att kvaliteten på vatten ofta var osäkrare än på öl ombord på en båt.ingredienserna har troligen potatis den starkaste kopplingen till Blekinge.

Kräftskiva 20/8

Trevlig kräftskivan idag. Många kom till gemenskapen.

Trevlig samvaro med musik 8/8

Trevlig eftermiddag med musik, god smörgås och dricka. Vi vågade trotsa vädergudarna för att ha trevligt i gemenskap. Monica Lindman och Lars-Erik Johansson anordnade aktiviteten.

Bakning 6/8

Historia om Bagels.
Bagels är ett bröd som förmodligen började bakas i nuvarande Polen redan på 1600-talet. Det mest karakteristiska för bagels är att bröden kokas i några minuter innan de gräddas i ugnen. Det gör brödet segt och kompakt.
Idag förknippar man bagels med USA, men så är inte fallet.  Det finns många olika saker som du kan toppa dina bagels med. Man kan använda sesamfrön, pumpakärnor och svart kummin. Men det är säker gott även med exempelvis vallmofrön, lite flingsalt eller något annat du har i skafferiet.

Tura 27/7

Trevlig tura och sociala gemenskap.

Grillfest i Strövelstorp 16/7

Grillfest, god mat, musik, sång, dans och stor gemenskapen.Tack till alla för en otrolig fin sammankomst och tack till Anita, Göran och Maud för insatser.

Minigolf 29/6

Idag har Spf Sundet och KME haft en rolig golfrunda.

Vinnare Bernt Lindman.

2 Eva Zachrisson och

3 Göran Zachrisson.

En trevlig avslutning i restaurang på strandpromenaden

Tura 22/6

Trevlig midsommartura med gänget.

Matgruppens säsongsavslutning 18/6

Sista matlagningen innan sommaren. Ses igen i augusti. Idag bjöd matgruppen in SPF Sundets 9 jubilarer 80 år unga. Det blev tre rätters meny. Förrätten bestod av gambas stekta i vitlök och chili. Huvudrätten ugnsbakad lax på saltbädd, serverades till smörslungade potatis, sparris och dillsås. Efterrätt friterade fläderblommor med vispad grädde och glass. Tack matgruppen för den fina gemenskapen och framförallt vilka goda maträtter som har lagats.

Midsommartallrik 11/6

Idag träffades KME och SPF Sundet och åt en mycket god midsommartallrik.Trevlig gemenskap med goa visor och skratt. Vill även välkomna nya medlemmar.Tack till gruppen som har gjort så fint.

Bakken 8/6

Vem vann 5-kampen?

Matlagning 21/5

Matlagning idag. Det blev fläskytterfile, efterrätt inlagda krikon i konjak, serverades till grädde och mjukost.Historik.De första tamgrisarna importerades till kontinentala Nordeuropa från sydligare trakter för 6000-7000 år sedan. Ett årtusende senare hade nordliga genetiska linjer, som till stor del härrörde från lokala vildsvin, kommit att dominera bland de nordeuropeiska tamgrisarna. Det tyder på att jordbrukarna införlivade vildsvin bland tamgrisarna. Vildsvinet verkar på det sättet ha domesticerats i flera områden i Eurasien, och nutida europeiska tamgrisar härrör i hög grad från europeiska vildsvin. Enligt arkeologiska fynd införde människan tamsvin till Sverige för cirka 5 000 år sedan. Till en början var de små, men större former uppträdde senare. Det är okänt i vilken utsträckning tamsvin och vildsvin parade sig, men storleken på svinen i arkeologiska fynd tyder på att det skedde vid flera tillfällen. Tamsvinet liknade länge vildsvinet till utseendet.

Årsmöte 14/5

Årsstämman i KME. Mycket trevlig gemenskap och bra ordförande på stämman. Ingvar Krull. Tack styrelsen för oerhört bra arbete. Efter stämman blev diskussion. Kom fram att bilda teater i KME. Härligt.

Hälsar ordförande.

Turande med SPF Sundet 27/4

Matlagning 23/4

Matlagning idag. Tack gänget för så fin gemenskapen. Korvstroganoff?Efterrätt, stekta äpplen i konjak, råsocker och glass.Historik Korvstroganoff. Den har sina rötter i Ryssland och det sägs att det var greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811) som gett rätten sitt namn. Greve Stroganov var tandlös och behövde därför lättäten mat och hans kock fick därför skära köttet i strimlor.

Nostalgiträff 20/4

Tack för en jättetrevlig em! God mat, trevliga människor å roligt tema! Lisa och Matgruppen tillagade korvspecial på medlemsträffen. Roligt inslag. Korvspecial/ Hur uppkom rätten.Albert Johansson fick 1942 besök av två unga fotbollsspelare, Conny och "Päsa", som beställde korv och bröd " ... men med lite mos ovanpå." Någon vecka därefter kom de tillbaka och beställde "en sån där special", och därmed hade maträtten fått sitt namn.20 sep. 2019

Påsklunch 2/4

Trevligt och socialt med KME. Mycket god Påsktallrik. Tack alla för så fin gemenskap.

Matlagning 26/3

Idag tillagade vi Tonfisklåda, mycket gått.Efterrätten bestod av pannkakor på (gammaldags recept) med mycket ägg i. Otroligt goda.Tonfisk finns i flera varianter och du har kanske hört blåfenad, gulfenad, skipjack eller tonggol. Den blåfenade tonfisken är den som anses vara den absolut finaste, men den är utrotningshotad varför det aldrig är den fisken som man äter.Den tonfisk vi äter är gulfenad tonfisk.Vår fisk är fångad i västra eller centrala Stilla havet med handlina eller spö.Tonfisk kan ha en vikt uppemot 1000 kilo. Fisken är väldigt snabb och kan vandra över stora sträckor. Redan ett år gammal väger tonfisken 5 kilo. Den äter allt som finns tillgängligt i havet.

Turande med SPF Sundet 23/3

Trevlig samvaro idag på turan. Vad kan man önska sig mera.Här finns gemenskap och vänner som bryr sig om varandra.

Catwalk hos Lindri 21/3

Matlagning den 12/3

När började man baka bröd.Det är så långt bak som till förhistorisk tid, då bröd uppfanns som en vidareanvändning av gröten. I början var det enbart krossade sädeskorn blandade med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll. Gröten stelnade och fick en helt annan karaktär och man hade uppfunnit det första brödet: Bageri från 1400-talet.När man upptäckt att gröt som bakas i värme blir till bröd, kom senare en annan revolutionerande iakttagelse. En överbliven smet eller deg som fått stå i ett par dagar började fermentera och bilda bubblor. De naturliga bakterierna i luften och på sädeskornen hade satt igång en jäsningsprocess med godartade mjölksyre- och ättiksyre-bakterier.Danmark, på Öland och på Gotland började man under tidig medeltid baka jästa rågbröd, eftersom väderkvarnen etablerats där. Man gjorde så att brödet fick en tjockare skorpa, vilket resulterade i att det tog längre tid innan det började mögla.

Kvinnodagen den 8/3

En fantastisk fest på kvinnodagen och inspiration av 50 och 60 talet. Tack gruppen som har anordnat gemenskapen, sånger och givetvis de svåra kuggfrågorna för oss. En fin förening med aktiva medlemmar.Tack alla.

Matlagning 26/2

Redan i början av 1300-talet blev denna tidiga version av lasagne helt annorlunda än den maträtt som vi känner till och älskar idag. Den var mer som en soppa än som den lagrade maträtt som vi känner till.Ursprung är svår att säga, men det sägs att den uppstod i Italien någonstans under 1500- eller 1600-talet.

Många menar dock att den italienska lasagnen baseras på liknande rätter som åts i det antika Grekland.Under århundrades år har lasagne genomgått många förändringar och idag finns det otaliga olika recept på denna populära maträtt.

I Sverige var Familjen Dafgård först med att sälja fryst lasagne i mitten av 1980-talet. Även Knorr började marknadsföra en lasagne i Sverige under 1980-talet, och målgruppen var då ungdomar.

Medlemsträff på Söderpunkten19/2

Trevlig sammankomst i KME. Diskussion om Psykisk ohälsa. Hur kan vi själva göra för att må bättre. Det är av mycket stor betydelse att kunna komma fram till svaret. Vi vill verka för att hjälpa att ta fram ljuset från det mörka hålet, och idag steg en av våra medlemmar fram och berättade just om mörkret och hur hon fick kämpa och vara målmedveten att lämna det djupa hålet.

Matlagning 29/1

Medlemsträff med Musik Quiz 15/1

Matlagning 11/12

Julbord på med SPF Sundet 8/12

Gåsamiddag 20/11

Väldigt gott och välbesökt Gåsamiddag det gör vi gärna igen. Gås kom från Ängelholm, Jonny Hagman.

Styrelsemöte med lunch 14/11

Tack alla för en bra styrelseträff. 

Medlemsträff 9/11

Polisen kom och lugnade oss, vi behöver inte vara rädda.

Matlagning 25/9

Vi träffades som vanligt på Medborgarskolan för att laga mat denna gång stod det strömmingsflundra på menyn


Kräftskiva 21/8

Trevlig samvaro idag med KME och SPF på kräftskiva med härlig musik spelad av Lars-Erik. Alla var glada och nöjda.